Metanol versus etanol aneb Žhavící palivo….
Ahoj Honzo,
obracím se na Tebe, jako odborníka přes chemii o sepsání příspěvku. Chci tím v podstatě reagovat na současný vývoj v naší společnosti a doufám, že to nedospěje k tomu, že nebudeme moci používat metylalkohol do našich motorů. Ale to předbíhám. Nicméně Tě prosím o sepsání fundovaného příspěvku a o objasnění rozdílů mezi metanolem a etanolem.
Děkuji Ti.
s pozdravem
Láďa Kulhavý
P.S. živě si pamatuji z dob svazarmovských, jak jsem byl šťasten, když jsem dostal lahvičku metanolového paliva od náčelníka modelářského klubu.
Ahoj Láďo,
myslím si že Tvoje obava je až moc divoká a metylalkohol je příliš důležitá průmyslová surovina než by se od ní průmysl odvrátil a tím znemožnil modelářům jejich pohon. Ale hezky po pořádku.
Co jsou to alkoholy všeobecně?
Jsou to uhlovodíky obohacené o jeden nebo více kyslíků. Patří sem celá obrovská škála látek jako jsou jednoduché alkoholy (metanol, etanol, propanol atd.) glycerin, glykol, ale také cukry, vosky nebo třeba šelak a různé silice “atakdáleatakdále“ základní kniha organické chemie má cca 2000 stránek jenom pro ilustraci. Nechci unavovat suchou teorií. Lépe se teoretizuje u sklínky dobrého moku.
Ale zpátky k alkoholům. Všechny alkoholy jsou jedovaté, některé méně jiné více.
Na stromě rostou švestky a když je vykvasím a potom vypálím tak získám slivovici tedy etanol, když budu hodně pečlivý tak si dám práci vyloupu pecky a vymačkám šťávu, ve šťávě je fruktoza a ta kvašením přechází na etylalkohol to je to žádoucí, ale jsou tam také pecky, dužina, šlupky, tedy buněčný materiál, který dává slivovici charakteristickou chuť a vůni, ale jejich biologickým rozkladem vzniká metanol . Pokud to všechno jenom kvasí a za takové teploty, jak bývá na podzim v kůlně tedy do 20°C je vše v naprostém pořádku a bude dobrá slivovička. Pokud je, ale páleník hamoun a nandá do kvasu i hnijící ovoce a ke všemu to dá někam za kamna, kde je teplota vyšší nad 25°C chytne to takzvané dřevné kvašení a začne se rozkládat buněčná hmota, tedy ty pecky dužina a šlupky a začne vznikat jejich rozkladem metylalkohol. Čím více je nečistot a shnilých plodů tím více je potom metanolu. Ne, že by v normálním kvasu nevznikal, vzniká také, ale velmi málo a pokud je poctivý lihopalník začíná pálit pomalu a první souvislejší výpalek vylije to je právě ten metanol, který normálně vzniká i v dobrém kvasu. Pokud je lihopalník hamoun slije to všechno a má o malér zaděláno, ale i tak většinou nepřekročí množství metanolu v pálence 3% a to je bez následků pro pijáky. To, čeho jsme svědky je něco ukrutného, protože toto je jasný případ syntetické výroby chlastu z metanolu za účelem maximálního zisku a to doslova přes mrtvoly. Toto co jsem popsal je výroba potravinářská. Skoro vše se dá vyrobit i synteticky a i líh – etanol, tak i metanol.
Metanol se vyrábí ze směsi oxidu uhelnatého a vodíku tzv. synthézní plyn a má úžasně široké použití v chemickém průmyslu a i v jiných odvětvích hlavně jako rozpouštědlo, palivo, součást nemrznoucích směsí, při výrobě umělých hmot, výbušnin atakdáleatakdále.
Etanol se také vyrábí synteticky, ale parciální hydrogenací etylénu na kyselině fosforečné. A jeho rozsah použití je ještě větší plus potravinářství.
Z hlediska toxicity pro člověka je etanol málo jedovatý metanol hodně asi 50x více než je etanol. Pokud bychom byli šimpanzi mohli bychom se opíjet metanolem – opice snáší opici lépe. Zajímavá věc – na alkohol a alkoholické výrobky je tak zvaná lihová daň tedy cca 200 Kč na litr a metanol je bez daně. Jeho cena se pohybuje v řádu jednotek korun za litr. Pokud se jeho objem zvedne v pití o 5% není ještě nijak extremně jedovatý nikomu se nic nestane, ale klesnou náklady na výrobu mnohonásobně, chuť ani jiné senzorické vlastnost se téměř nezmění, dále netřeba spekulovat…
Trochu fyzikální chemie
Metanol | Etanol |
---|---|
Jedovatý | Méně jedovatý |
Rozpustný ve vodě | Rozpustný ve vodě |
Bezbarvý čirý dřevitý zápach | Bezbarvý čirý příjemná vůně |
Způsobuje opilost | Způsobuje opilost |
Bod varu 64,5°C | Bod varu 78.6°C |
Teplota tání -97,7°C | Bod tání -114,4°C |
Molekulová hm. 32,042 | Mol. Hm 46,07 |
Hustota 0,761 g/cm 3 | Hustota 0,789 g/cm 3 |
Viskozita 0,59 mPa·s ( 20 °C ) | Viskozita 1,200 mPa·s |
Co se týká toxicity metanolu z hlediska modelářského paliva, tak za těch skoro 40 let co se kolem paliv do „motůrků“ motám jsem neslyšel, že by se někdo otrávil a viděl jsem lecjaké umělce jak nasávali žhavicí palivo hadičkou přes pusu do kanystru a co vcucli vyplivli a nikomu se nic nestalo, spíš někdo vyhořel, ale neotrávil se.
Tak to je takové moje subjektivní porovnání dvou alkoholů které se velmi často vyskytují vedle sebe.
Nárůst toxicity:
(etanol) C2H5-OH >>>(metanol) CH3- OH >>>(voda) H –OH
Jak ubývá organický zbytek vzrůstá toxicita – voda musí být strašně jedovatá lépe ji nepít
Je půlnoc napadají mě akorát ptákoviny : Takže dobrou noc.
Honza Kubeš 15.9. 2012
KHMM